21.11.2014

Właściwości, cena i opinie

Masło karite pozyskiwane jest z orzechów drzewa masłosza, które rośnie w Afryce. Nazwa - masło karite wywodzi się z języka francuskiego, masło shea jest określeniem angielskim. Obie formy przyjęły się w ogólnym użyciu.

Drzewa masłosza rosną w tzw pasie shea i poza nim, w 19 afrykańskich krajach. Konsystencja masła może być bardziej miękka lub twarda, w zależności od zawartości kwasów tłuszczowych. Dwa podstawowe kwasy w karite to kwas stearynowy i kwas oleinowy. Kolor masła nie jest jednolity, możemy spotkać barwę od ciemno-szarej, przez brązową, żółtą po kolor gliny. Jego zapach ma delikatny orzechowy aromat.
W Afryce masło karite wykorzystywane jest w celach spożywczych. Tłuszcz używany jest do smażenia i przygotowywania różnych potraw. Masło służy również jako paliwo do lampek, które dzięki niemu świecą. Same owoce karite są spożywane, a liście i kora służą do celów medycznych dla lokalnej społeczności. Masło shea jest do kupienia w wielu sklepach internetowych, stacjonarnie możemy je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz niektórych mydlarniach. Za 100 gram czystego produktu zapłacimy około 20 złotych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz